Okumak ve Bilmek...

Ali Can 31.07.2022 10:41:06
İLK emri 'OKU' Olan bir biliş, son emri insan ve Cin olan bir biliş.. 

Her insanın gerçek dostu aklı ve zekasıdır,Her insanın gerçek düşmanı ise yine kendi cehaleti ve bilgisizliğidir...(Hz.Muhammed sav)

İnsanları olduğu gibi doğrusuyla  hatasıyla sevabıyla kabul etmeyenler kendilerini de olduğu gibi kabul etmeyenlerdir, Hiç kimse kendine cehalet ve bilgisizlik yüklemiyor, Akılsız ukalalar da akılsızlığını kabul etmiyor, Tüm akılları toplayıp sokağa atsak yine herkes gidip kendi aklını alır. Oysa akıl doğru ile en doğru, Yanlış ile en YANLIŞI, seçme yeteneğidir ki bu 'EN' yeteneği hiçbir yaratığa ihsan edilmemiştir.

 İşte bu EN yeteneği hayata sorgular çekebilen gerektiğinde "ENEYİ" Enayilik kabul eden bireysel diyalektik aklı selimin icabıdır.

Narsizmin kölelik zincirlerini kıramayanların tek başına zekasının sivriliği sadece akla ziyan egolarını besler. Ve kontrolsüz bir güç oluşturur, nereye kime hangi oranda çarparak kara kader olmayı da kestirmek akla aykırıdır. 

Akledin diyor Allah, akledin ki, ‘zillete pisliğe mahkum’ olmayasınız. 
Akledin diyor Allah, akledin ki, O’nu iyi tanıyasınız. 

‘Okuyun’ diyor Allah, okuyun ki, o en küçük bağışı dünya mülkü olan sonsuz kudret sahibi gücün, sadece sizin partinizin, örgütünüzün, cemaatinizin, tarikatınızın, etnik kimliğinizin; köyünüzün, kentinizin, ülkenizin değil; kıtaların, okyanusların ve içerisinde barındırdığı envai çeşit bitki ve hayvanın ve siyahinin ve beyaz adamın ve Angola’daki elmas madenlerinde karın tokluğuna çalışan yerlilerin ve raksederek zincirlerini kırmaya çalışan Brezilyalı kölelerin ve Amerikalı kızılderililerin; Mayalar’ın Azteklerin, İnkalar’ın ve Meksikalı yerlilerin ve Kübalı puro işçilerinin ve Kudüs sokaklarında dolanan Müslüman, Hristiyan ve Yahudilerin ve sırrı hala tam olarak çözülememiş 7000 yıllık koca piramitleri inşa eden, ettiren Mısırlı Kıptiler’in ve Kardukların, Medlerîn ve Hakkari stellerinin ve her biri milyonlarca yıldız ve gezegeni bünyesinde barındıran devasa galaksilerin ve içerisindekilerin de Rabbi olduğunu görün. 

Okuyun diyor Rabb, okuyun ki, “Alimin uykusu, cahilin gece gündüz ibadetinden hayırlıdır” sözünün sırrına eresiniz. 

Okuyun ki, kendisi bir rüya olan şu dünya hayatının gaflet uykusundan uyanıp, uykusu uyanıklık olan, uykusu Dakyanuslar deviren o kutlu insanların sırrına ortak olasınız. 

Okuyun ki, bir köpeği(Kıtmir) yeryüzü aslanlarına efendi eden, sarp denilen o ürkütücü yokuşları hakikat gürzü ile dümdüz eden o sırra vakıf olasınız. 
Akledin diyor Allah, akl’edin ki, ‘insan’ olasınız!

  "Okuyun, okuyun mürekkebin akmadığı yerde kan akıyor." (Dr. Ali Şeriati ra)

 İncilin ilk emri SEV, Tevratın YAŞAT, Kur'an'ın OKU, Hristiyan sevmedi, Yahudi yaşatmadı, Müslüman da Okumuyor...

Okuyun ki, Binlerce kitap okuman Yanı başındaki manavın, Sakallı dini bütün hacı ve hocanın seni kandırmasına müsaade etmesin. Vesselam.

Yazarın Diğer Yazıları