Muharrem Matemleri, Âşûra, Kama Vurma Konusu ve Fetvalar

İsmail Bendiderya 1.09.2020 08:05:42
İslam mektebinde insanın kendisine zarar vermesi, sağlığını bilerek ciddi tehlikeye atması caiz değildir. İslamın özü olan Ehlibeyt mektebi için de aynı durum söz konusudur. Ehlibeyt mektebine mensup biri için ölçü, asla birbirinden ayrılmayan Kur’an ve Ehlibeyt’tir.

***

Kur’an’da, hiçbir eza için kendini yaralama örneği yoktur. Ehlibeyt okulunda da öyledir. Hiçbir Ehlibeyt imamı, Kerbela matemini tutar veya İmam Hüseyin’le yarenlerini anarken kama vurmamış, zincir vurmamış, kendisini yaralamamış, vakarını kaybetmemiştir. Onları örnek aldığını söyleyen bir muhibbin onlardan ileri gitmesi de, geri kalması da yanlıştır ve bunun adı da bellidir: İfrat ve tefrit. Bunu anlatmaya başladığımız birkaç yıldan beridir, hamdolsun, bu hatayı yapanlar en asgari seviyeye inecek kadar azaldı. Şimdi, sadece “Kimseyi dinlemeyip, keyiflerinin çektiği gibi kendi bildiklerini yapan; bunun adını da “Şiilik” koyan ve benzerlerinin Sünni kardeşlerimizde de bulunduğu bazı malum kişiler var… Biz yazıp söyledikçe, sayıları bir elin parmaklarını aşmayan bu aşırılar “bu konuda kimin, hangi müçtehidin fetvası varmış efendim!?” diye sorarak zihin bulandırıyorlar. İşin ilginç tarafı, bunu soranların bu kadar cahil olması değil; bir taraftan açık veya üstü örtülü bir şekilde; “içtihad ve müçtehid” i asla tanımadıklarını söylerken; işlerine gelmediğinde “Bu konuda hiçbir müçtehidin fetvası yok!” diye de ahkâm kesmeleridir.

***

İşin en ucuz tarafına kaçtıklarından, sosyal medyadan başka alanları da yok bunların. Ne içtihad, ne müçtehid tanımayan, ilimden de nasiplenmedikleri halde allame-i dehr kesilen bu aşırı azınlık elbette ki Şiayı bağlamaz; ama bu gibilerinin güdüldüğü karanlık mahfiller, bazı saf insanların kulaklarına vesveseler fısıldadığından; bu konuda derli toplu bir yazı yazmak kaçınılmaz oldu. Büyük Şia müçtehidlerinin, kama, vb konulardaki fetvalarını özetle bir araya topladım. İsteyen bizzat ilgili bürolardan da sorabilir veya dil biliyorlarsa, web sayfalarına bakabilirler:

İMAM HUMEYNİ
Mevcut şartlarda kama vurmaktan ciddiyetle sakınılması gerekir.

AYETULLAH HAMENEİ Kama kurmanın akli ve dini açıdan hiçbir gerekçesi olmadığı gibi; imamlarımızın hiçbirinde de böyle bir uygulama görülmemekte, onların zamanında da kimsenin böyle bir uygulamada bulunduğuna dair hiçbir belge ve delil bulunmamaktadır. Kaldı ki; çağımızda yapılacak olan böyle bir şeyin dinimize ve mezhebimize ne kadar büyük zarar vereceği de apaçık ortadadır. Binaenaleyh; kama vurmak hiçbir hal ve durumda caiz değildir.

AYETULLAH MEKARİM ŞİRAZİ

Kama vurmak kesinlikle haramdır. Çok iyi bilinmelidir ki, mektebinizi zan altında bırakacak veya vücudumuza zarar verecek, vücudumuzu zarara uğratacak her şeyden kaçınmak farzdır.

AYETULLAH SİSTANİ

İmam Hüseyin'i -s- anma merasimleri olan taziyeler ve mersiyelerde bu ezadarlıkları ve taziyeleri zedeleyip zan altında bırakacak şeylerden kaçınmak gerekir.

AYETULLAH VAHİD HORASANİ

Dinimizde zanna, yanlış anlaşılma ve şüpheye yol açacak, dinimizi zan altında bırakacak her şeyden kaçınmak farzdır.

AYETULLAH HOYİ

Eğer vücuda ciddi bir zarar verirse veya inançlarımıza, dinimize saygısızlık gösterilmesine ve zan yaratmasına sebep olacaksa caiz değildir.

AYETULLAH FAZIL LENKERANİ

İslam dininin dünya çapındaki yayılma durumuna bakılacak olursa, özellikle İran'daki inkılaptan sonra İslam dininin dünya çapında tanınma şansının arttığı dikkate alınacak olursa; bizlerden sadır olacak her amelin İslam'ı doğru tanıtma şeklinde olması gerektiği hakikati ortaya çıkmaktadır. Binaenaleyh, bu dine yakışır şekilde davranmak zorundayız. Hz Hüseyin'i anma merasimlerinde bu merasimleri anlamayan ve zati itibarıyla esasen bu merasimlerin tamamına muhalif olanların kabul edemeyeceği, hiçbir şekilde kabul etmesinin mümkün olmadığı amellerden de sakınılması gerekir. Kaldı ki, kama vurmanın açıklanabilir, makul hiçbir boyutu yoktur ve İslam'a veya Şia mektebine hiçbir yararı olmadığı gibi zarar da vermektedir. Bu nedenle de bundan şiddetle kaçınılması gerekir.

AYETULLAH CEVADİ ÂMULÎ

İslam dinini zan altında bırakacak veya İmam Hüseyin matemini küçük düşürüp saygınlığını zedeleyecek hiçbir şey caiz değildir. Kama vurma ve benzeri şeylerden kesinlikle kaçınılması gerekir.

AYETULLAH BEHÇET

İslam dinini zan altında bırakacak, bu dine halel getirecek her şeyden kaçınılması gerekir.

AYETULLAH NURİ HEMEDANİ

Kama vurmak kabul edilebilir bir şey değildir. Hz Hüseyin adına iyi bir şey yaptığını zannederek başına kama vuranlar o kamayı İslam düşmanlarının başına vursunlar. İslam topraklarını işgal edenlerin, İslam beldelerinde ırz namus,mal ve canı çiğneyenlerin, Müslümanların geleceğine kast edenlerin başına vursunlar! O kamayı kendi başlarına değil, Müslümanların geleceğini ve İslam'ın geleceğini tehlikeye atanların başına vursunlar!

***

Bu kadarı yeter sanırım. Eskiler ne güzel demişler “Anlayana sinek saz, anlamayana davul zurna az” diye… Biz gerekeni söyledik, bilmeyenler için, büyük ulemanın fetvalarını da yayınladık. Biz, öğüt verici bir peygamberin ümmetiyiz… İsteyen öğüt alır, istemeyen bildiğini yapmaya devam eder ve akıbetini görür… Rabbim, hepimizi, akıbeti hayırlı olanlardan eylesin… Unutmayın; İmam Ali’nin -s- katili olan şahıs, bir zamanlar bizzat onun ordusunda kılıç sallamış, onun arkasında namaz kılmış ve alnı da secdeden nasırlaşmış biriydi… Kur’an Mushaflarını mızrakların ucunda görünce aklı şaştı ve… Allah’a emanet olun, sağlıcakla kalın efendim.  

Yazarın Diğer Yazıları