Cihat Yaycı: ABD, Yunanistan’ı Türkiye’ye Karşı Kullanıyor

Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (TÜRK DEGS), Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) ve Avrasya Bir Vakfı tarafından bir sempozyum düzenlendi.


25.10.2021 17:34:00   Güncel


Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (TÜRK DEGS), Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) ve Avrasya Bir Vakfı tarafından “Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ta neler oluyor, ne yapılmalı” isimli bir sempozyum düzenlendi. Sempozyumda Türkiye’nin Kıbrıs’tan dışlanamayacağının altı çizilirken, AB’nin Yunanistan’ı Türkiye’ye karşı koçbaşı olarak kullandığı ifade edildi.

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) ve Avrasya Bir Vakfı tarafından, Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (TÜRK DEGS), “Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ta neler oluyor, ne yapılmalı” isimli bir sempozyum düzenlendi. Sempozyumunda konuşan ASAM Yönetim Kurulu Başkanı Murat Doğanay, “Kıbrıs’ta Türk ve Rumları birleşmeye zorlayan Batılı sözde dostlarımızın Suriye ve Irak’ta neden ayrılmayı körüklediklerine de anlam veremediğimizi ifade etmek istiyorum. Irak ve Suriye’yi bölmek isteyenler bizi Kıbrıs’ta neden birleşmeye zorluyor” diye sordu.

1919’DAKİ İNGİLTERE’NİN HALİNE BENZİYOR

Sempozyumda konuşan eski Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Şükrü Sina Gürel de, “ ABD’nin bugünkü hali 1919’daki İngiltere’nin haline benziyor. Artık Avrupa üstünlüğü sona ermiş, İngiltere’nin Kıta Avrupası’nın dışından yön veren rolünün de sonuna gelmiş. İngiltere o zaman Yunanistan’ı bir koçbaşı olarak kullandı Türkiye’ye karşı. ABD şimdi ne yapmak istiyor? Güneyimizden birtakım unsurları ve Yunanistan’ı Türkiye’ye karşı bir koçbaşı gibi kullanmak istiyor” diye konuştu.

“EKONOMİK DEĞİL, SİYASİ BİR SORUNDUR”

Konferansta konuşan emekli Büyükelçi Uluç Özülker, Doğu Akdeniz’de yaşanan sorunun ekonomik değil, siyasi bir sorun olduğunu belirterek, “Doğu Akdeniz bir çekişme sahası olarak devam edecek. Türkiye de isteseniz de istemeseniz de bunun bir parçasıdır. Buraya gemilerimizi gönderdik. Siyasi nedenlerle üzerimize çok büyük bir baskı uygulandı, sondaj çalışmalarımızı da büyük ölçüde tamamlamıştık ve bu gemileri geri çekip Karadeniz’e sevk ettik” dedi.

“MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGE İLAN EDİLMELİ”

Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (TÜRK DEGS) Başkanı ve Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, Lozan Barış Antlaşması’nın 16. maddesine göre Türkiye’nin Kıbrıs’tan dışlanamayacağını vurguladı: “Lozan Barış Antlaşması’nın 16’ncı maddesi egemenlik devrine konu olan Kıbrıs, Musul, Kerkük ve Ege Adaları gibi diğer bütün ülke kesimleri ile ilgili genel nitelikli ortak bir düzenleme getirmektedir. Türkiye, Lozan Barış Antlaşması’nın yürürlüğe girmesinden sonra 16’ncı maddede sözü edilen ilgililerden biri, daha doğru bir ifade ile birinci öncelikli ilgili devlet olarak, egemenliğini devrettiği ülke kesimlerinin geleceği konusunda söz hakkına sahip olacağını saklı tutmuştur.” dedi. Yaycı, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de Münhasır Ekonomik Bölge ilan etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Milligazete

 
Cihat Yaycı
ABD
Yunanistan

Yorumunu Gönder

Yorumlar