Mezhepçi Medyanın Ezberini Aliyev Bile Bozamıyor

Türkiye'deki bazı medya organları önce "İran, Ermenistan'ı destekliyor" haberlerini verdi. İlham Aliyev bunu açık bir dille yalanlayınca, Şuşa'da kılınan ilk Cuma namazında ezana sansür uygulandı. Ezanda geçen "Aliyen Veliyullah" bölümü kesildi. Şimdilerde ise okuyucular aynı medya gruplarında "İran keskin nişancılarının hedefinde Aliyev var" haberleriyle karşılaşıyor.


24.11.2020 15:28:00   Güncel


Yazilimedya.com Genel Yayın Yönetmeni İsmail Bendiderya, kaleme aldığı "Mezhepçi Medyanın Ezberini Aliyev Bile Bozamıyor" başlıklı yazısında Türkiye'deki bazı medya organlarının mezhepçi tutumuna dikkat çekti. Bendiderya yazısında şu ifadeleri kullandı:

Türkiye'deki bazı medya organları önce "İran, Ermenistan'ı destekliyor" haberlerini verdi. İlham Aliyev bunu açık bir dille yalanlayınca, Şuşa'da kılınan ilk Cuma namazında ezana sansür uygulandı. Ezanda gecen "Aliyen Veliyullah" bölümü kesildi.  Şimdilerde ise okuyucular aynı medya gruplarında  "İran keskin nişancılarının hedefinde Aliyev var" haberleriyle karşılaşıyor.

Bu işin; mezhepçiliği de aşan ve onları da kullandıran bir boyutu da olduğu apaçık ortada.

Peki neden?

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in İran hakkındaki açıklamaları bile Türkiye'deki mezhepçi medyanın Karabağ savaşındaki bakış açısını değiştiremiyor.  Cumhurbaşkanı Aliyev son açıklamasında : "İran ayrıca Ermenistan'a silah sevkiyatına karşı hava sahasını kapattı. İran ricamızı dikkate aldı. Ermenistan'ın gelip Azerbaycanlıları öldürmesini istemediler. Ermenistan Gürcistan'a karşı da aynı iddiayı yaptı. Gürcistan da hava sahasını kapattı" ifadelerini kullanmıştı.

Ancak;  bazı medya organlarında hala mezhepçilik üzerinden haberleri görmek mümkün.

Medyada bazı unsurlar, yalan haberler uydurarak İran’ı Türkiye’ye karşı tahrik etmeye çalışmakla kalmıyor, iki Müslüman ve kardeş millet arasında da soğukluk yaratmaya çalışıyor.

Son günlerde İran düşmanlığını körüklemeye çalışan haberler medyada artmaya başladı.

Bir yerlere yaranmaya çalışan bazılarının, her iki ülkenin her zamankinden daha fazla birlik ve dostluğa ihtiyaç duyduğu bu süreçte, sürekli İran ve Türkiye hakkında yalan haberler üreterek bu iki ülke arasında soğukluk yaratmaya uğraşması dikkatlerden kaçmıyor.


Mesela bu provokatör medyadan birinde 17 kasım tarihinde yayınlanan bir haberde “Dağlık Karabağ’ın işgalden kurtarılan bölgelerini ziyaret eden Aliyev, İran sınırında bir bölgeye (Hudaferin Köprüsü) yaptığı ziyaret esnasında keskin nişancı dürbünüyle görüntüleniyor. Aliyev ve muhtemelen karısını görüntüleyen İranlı keskin nişancıları Azerbaycan yönetimine gözdağı veriyorlar.” denildi.

Oysa bu haber tamamen yalandı ve İran konusunda sürekli provokatif haberler yayınlamasıyla tanınan bu medya unsuru, Suriye olaylarında da benzeri yalanlar üretmiş ve tarafları birbirine düşürmeye çalışmıştı.

Azerbaycan’ın Karabağ için verdiği kurtuluş savaşında İran’ın Azerbaycan’ın yanında durduğunu bizzat Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev açıkladığı ve “İran, ilk günden başlayarak sınırlarını Ermeni kamyonlarına kapattı ve silah girişine izin vermedi” dediği halde  ve bu konuda İran ve Azerbaycan üst düzey yetkililerinden onlarca haber ve beyanat yayınlandığı halde bunları görmezden gelip tam bir İsrail ağzıyla ısrarla yalanlar üretmeye devam edenlerin bu kin ve nefret furyası sonunda İranlı yetkililerin tepkisine yol açtı.

Anadolu Ajansı’nın Tahran muhabiri de bu yanlış algıya kapılıp, bu fotoğrafın İranlı bir askerin dürbünlü tüfeğinden çekildiği yolunda bir cümle kurunca,  İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hatipzade, bu spekülasyonu ilk kez Anadolu haber ajansında gördüğünü ve Anadolu Ajansı'nın bu spekülasyonu neye dayanarak yayımladığına açıklık getirmesi gerektiğini belirtti.

Hatipzade, Azerbaycan Cumhurbaşkanının da diğer tüm Azerbaycan Cumhuriyeti vatandaşları gibi İran devleti ve milleti için çok saygın olduğunu, İran’ın yakın dostu olduğunu, Anadolu Ajansı'nın bu tür kasıtlı soruları ve spekülasyonları neden yaptığının anlaşılmadığını söyleyerek şöyle dedi:

 “Nerede, kim tarafından ve neden çekildiği belli olmayan bu görüntünün İranlı bir asker tarafından çekildiğini nerden çıkarıyor, bu maksatlı spekülasyonu neden yapıyorsunuz? Bu gerçekten utanç verici.. Medya, böyle çirkinliklerden uzak olmalı. Bunlar gerçekten hoş şeyler değil”

Ne dersiniz?

İran-Türkiye düşmanlığı kimin işine yarar?

Bunu ısrarla isteyenler kimler?

ABD ve İsrail veya bu ikilinin aveneleri olan Petro-dolar Arap devletleri bu işin neresinde?
Mezhepçi
Aliyev
Ermenistan

Yorumunu Gönder

Yorumlar