Fransa'da Boykot Hareketi Genişliyor

Fransa’da bir öğretmen derste öğrencilerine Fransız dergisi Charlie Hebdo’nun Hz. Muhammed’e ve İslam’a hakaret içeren karikatürlerini göstermiş ve 16 Ekim’de başı kesik halde ölü bulunmuştu. Olayın ardından Fransa’da Müslümanlara yönelik baskılar arttı.


26.10.2020 16:00:00   Dünya


Fransa’da bir öğretmen derste öğrencilerine Fransız dergisi Charlie Hebdo’nun Hz. Muhammed’e ve İslam’a hakaret içeren karikatürlerini göstermiş ve 16 Ekim’de başı kesik halde ölü bulunmuştu.

Olayın ardından Fransa’da Müslümanlara yönelik baskılar arttı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Müslümanları hedef gösteren açıklamalarda bulunurken, Hz. Muhammed’e hakaret içeren karikatürler ise devlet kurumlarına ait binalara yansıtıldı.

Yeni Şafak’ta yer alan habere göre; yaşanan gelişmeler üzerine Fransa’da cami ve Müslüman derneklerine karşı baskınlar ve kapatma tehditleri de artışa geçince Müslüman dünyasından Fransa’daki İslam karşıtlığına karşı tepkiler gelmeye başladı.

İslam ülkeleri Fransa’nın tutumunun ardından Fransız mallarına bir bir boykot uygulamaya başladı.

Marketlerin raflarından Fransız ürünleri kaldırılırken vatandaşlara ise Fransız mallarının bulunduğu listeler gösterilerek alınmaması yönünde çağrılar yapılmaya başladı. Dünya genelinde çığ gibi büyüyen boykot çağrılarına Türkiye’de katıldı.

Gıda Güvenliği Hareketi’ isimli kurum tarafından ‘Müslümanlara Çağrı’ başlıklı bir bildiri yayınlanarak Fransız mallarına yönelik boykot çağrısında bulunuldu.

Kurumun bildirisinin ardından boykot çağrıları kısa süre içerisinde sosyal medyada da hızla yayılırken, binlerce kişi ‘Fransızmı Asla’ ‘FranceBoycott’ etiketleri altında Fransa’nın Müslümanlara yönelik tutumunu eleştirerek boykota destek verdi.


Katar ve Kuveyt’teki marketlerden boykot

Katar’da bazı marketler Arap ve Müslüman dünyasını Fransız ürünlerini boykot yapmaya çağırırken Fransız ürünlerini raflarından kaldırdı. Katar’da devlete bağlı faaliyet gösteren Al Meera marketler zinciri tarafından yapılan açıklamada, “Bir sonraki duyuruya kadar Fransız ürünlerini tüm şubelerimizden çekmeye başladık” ifadesi kullanıldı.

Kuveyt’teki marketler ise bütün Fransız ürünleri toplayıp depolara göndererek ürünlerin satışını durdurdu.
Ülkede Fransız ürünlerinin satıldığı raflara “Fransız ürünleri yok”, “Boykot” ve “Hazreti Muhammed’e hakaret içeren karikatürlerini kınıyoruz” şeklinde yazılar asıldı.


Fas’ta da başladı

Fas’ta aktivistler, sosyal medyada profil fotoğraflarını değiştirdi, yerine “Muhammed Resulullah” yazısını koydu. Fransız mallarına boykot başlatarak, bütün Müslümanlara boykota katılma çağrısı yaptılar.

Cezayir

Cezayir’deki en büyük İslami eğilimli parti Barış Toplumu Hareketi’nden yapılan yazılı açıklamada, Fransız yetkililerin İslam karşıtı ifade ve uygulamalarına tepki gösterilerek, Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’dan, Macron’a karşı tutum sergilemesi talep edildi.

Başta cumhurbaşkanlığı olmak üzere ülkenin tüm devlet kurumlarından Macron’un ifadelerini kınaması, diplomatik, siyasi ve ekonomik adımlarla cevap verilmesi istendi.

Açıklamada, “Macron’un İslam’a ve Müslümanlara yönelik hakaretlerini ve sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed’e saldırılarını sürdürmesi, tüm dünyadaki Müslümanlara açıkça saldırıdır.” ifadeleri kullanıldı.


Yemen

Yemen Vakıflar Bakanı Ahmed Atiyye, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Fransa’yı boykot çağrısında bulunarak, üzerinde “Fransız ürünlerini boykot edin, Macron ve Fransa, ümmetin peygamberine hakaret ediyor. Resulullah kırmızı çizgimizdir.” yazılı bir fotoğraf paylaştı.

Libya

Libya Başkanlık Konseyi üyesi Muhammed Zayid, sosyal paylaşım sitesi Facebook’taki hesabından yaptığı açıklamada, Macron’un ifadelerini kınayarak, Hz. Muhammed’in kutsallığına kötü sözler ya da değersiz karikatürlerin dokunamayacağını belirtti.

Fransa
boykot
Müslüman

Yorumunu Gönder

Yorumlar