Bölgedeki 16 ülkede nükleer silah bulunmazken, İsrail’in yaklaşık 90 savaş başlığına sahip olduğu belirtiliyor. Bu tablo, Orta Doğu’daki güvenlik dengelerine ilişkin tartışmaları yeniden alevlendirdi.
Orta Doğu’da nükleer silahsızlanma tartışmaları sürerken bölgedeki güç dağılımına dair veriler dikkat çekti. Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan, İran dâhil 16 ülkenin resmi envanterinde nükleer silah yer almıyor.
Buna karşılık Siyonist İsrail’in “nükleer muğlaklık” politikası izlediği ve yaklaşık 90 nükleer savaş başlığına sahip olduğu ifade ediliyor. İşgalci İsrail’in bu kapasitesini sürdürmek ve modernize etmek için ciddi bütçeler ayırdığı belirtilirken, ortaya çıkan tablo bölgesel güvenlik ve denge tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.
Uzmanlar, Orta Doğu’daki bu asimetrik nükleer yapının barış ve istikrar açısından soru işaretleri doğurduğunu vurguluyor.