Ayetullah Hamanei'den Füze Kararı: Artık Sınır Yok

İran, 8.000 km üzeri füze yasağını kaldırarak 12.000 km menzile ulaşan ilk Ortadoğu ülkesi oldu. Ayetullah Hamanei’nin kararı, bölgesel dengeleri değiştirecek “stratejik dönüm noktası” olarak değerlendiriliyor.


12.10.2025 10:15:00   Ortadoğu


İran İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei, İran'ın 8000 km'den fazla menzile sahip sürpriz füze paketine yönelik yasağı kaldırdı.
Bu tarihten önce İran'ın füze menzili 2000 km ile sınırlıydı. İran, Ortadoğu'nun ilk 12000 km'den fazla menzile sahip füzelerini üretme hedefine ulaştı.

Devrim Muhafızları Hava ve Uzay Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Muhammed Cafer Asadi, Batı'nın füze menzili sınırlama, vekalet ve nükleer müzakereleri geliştirme taleplerini reddederek İran'ın füze menzilinin "gerekli görülen 10.000 km'ye çıkarılacağını" söyledi.

Tuğgeneral Muhammed Cafer Asadi, İran-İsrail savaşı sırasında İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun, ABD, İsrail, Avrupa, Ortadoğu ve İsrail'i İran'a karşı destekleyen tüm ülkeleri atlatmak için birçok hedefe ulaştığını, İran'ın 2.000 km menzilli füzelerinin tırmanışları caydırmak için "yeterli" olduğunu, ancak İsrail saldırılarından sonra daha uzun bir süreye ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

8 Ekim 2025'te İran Milletvekili Ahmed Rastineh Ardestani, Ayetullah Hamanei'in 2.2000-8.000 km'nin üzerindeki menziller için "Moratoryumu kaldırdığını" ve bunu İran'ın savunması ve İsrail'in varlığı için "Yeni Ufuk" olarak nitelendirdiğini söyledi.


 
Ayetullah Hamanei
füze
sınır

Yorumunu Gönder

Yorumlar