İsrail’in Haaretz gazetesi, İran’la yaşanan 12 günlük savaşta ülkenin bilim ve araştırma altyapısının ağır darbe aldığını yazdı. Haberde, “İlk kez gerçekten hedef alındık” ifadeleri yer aldı.
Weizmann Enstitüsü, Ben-Gurion, Tel Aviv ve Technion üniversiteleri doğrudan İran’ın hedefi oldu. Yüzlerce laboratuvar, araştırma merkezi ve bina hasar gördü; DNA örnekleri, biyolojik materyaller ve yıllara dayanan veriler yok edildi.
İsrail Hava Kuvvetleri pilotlarının yetiştiği Ben-Gurion Üniversitesi’nde 30 bina vuruldu. Tel Aviv Üniversitesi'nde onarılamaz hasarlar oluştu. Füze ve hava savunma sistemlerinin temelleri bu kurumlarda atılmıştı.
Savaş sırasında yüzlerce yabancı araştırmacı ülkeyi terk etti. Akademik üretim durma noktasına gelirken, makale yayınları tamamen durdu.
Haaretz’e göre yayımlanan bilgiler, İsrail sansür kurumu tarafından onaylanan kısmı oluşturuyor. Gerçek zararın çok daha büyük olduğu tahmin ediliyor.