Yunanistan'ın "Vur Kaç" Hazırlığı...

Talha Aytekin 3.07.2020 08:56:26
Türk Ordusu'nun özellikle Sahra üstü Afrika ve Doğu Akdeniz'de sahaya inmesi bazı çevrelerin planlarını alt üst etmiş durumda. Bu vaziyet bu çevrelerin Yunanistan'ın Türk zaafiyetini kullanarak Türkiye'ye karşı yeni bir cephe açmak istemesine neden olmaktadır.

Yunanlılar da Türklere karşı olan ezikliğini giderebilmek için bu plana sıcak bakmaya başladığını söyleyebiliriz. Yunanistan'ın Türkiye ile uzun soluklu bir savaşa giremeyeceğini herkes gibi Yunan yetkililer de biliyor. 

Hâl böyle olunca Yunanistan farklı bir strateji üzerine plan kurgulamaya başladığını görüyoruz.

Bu planın adı: Vur Kaç...

Olası bir Türk - Yunan savaşı sırasında savaşın niteliğini hava kuvvetlerinin ağırlıklı olarak kullanılacağı ve füze sistemleriyle gerçekleştirilecek bir bombardıman planı olduğu anlaşılmaktadır.

Yunanistan Türk - Yunan savaşı esnasında en kısa süre içerisinde en fazla kaybı vererek savaşın olası galibi olarak çıkmayı amaçlamaktadır. Bu strateji de Ege Denizi’ndeki Yunan adalarının çokluğu ve bu adacıkların Türk kıyılarına yakınlığı stratejik kazanım olarak değerlendirilmektedir.

Yunanistan'ın amacı yaptığı provokasyonlarla savaşı başlatan tarafın Türkiye olmasını istemesidir. Yunanlılar bu sayede Kıbrıs’ta olduğu gibi askeri güce değil, uluslararası alandan alacağı desteğe güvenmektedir. 

Yunanistan’ın hesapları içinde kendilerini öne süren çevrelerin ilk zaiyat verildikten hemen sonra yardıma gelerek savaşı durdurmaya çalışacağı ve masa başında bu işi bir oldu bittiyle kotaracaklarıdır. Yunanistan bu kotarma harekâtı sayesinde EGE'de mutlak hakimiyet sağlayacağına inanmaktadır.

Yunanlıların hesap etmediği şey şudur: Türk Ordusu geçmişteki hataların olmasına izin vermeyecektir. Yunanistan böyle bir işe kalkışırsa Türkiye için tehdit değil, sorun olan Yunanistan sorunu bir daha açılmamak üzere kapatılacaktır. Kapatılan bu hesap sonrası Türkiye'nin büyük devlet olarak EGE'yi Yunanlılarla ortak paylaşma planı da tamamen rafa kalkacak ve EGE Türk gölü haline dönüşecektir.

Türk Devleti Yunanistan'a büyük devlet refleksi gösterip sabretmektedir. Yunanlıların Türk Devletinin ağabeyliğine ihtiyacı olduğunu unutmamaları gerekir. Yunanistan geçmişte yaptığı hatalardan ders alıp kendisini öne sürülen piyon konumundan kurtarmalı Türk Devletinin ağabeyliğini kabul etmelidir.