Trump yönetimi, Gazze’yi lüks sahil kentleri ve yüksek teknoloji altyapısıyla yeniden inşa etmeyi hedefleyen 112 milyar dolarlık projesini tanıtmaya ve “yatırımcı” aramaya başladı.
Trump yönetiminin Gazze’yi ticarethaneye dönüştürme planı yabancı ülkelere sunuldu.
Donald Trump’ın emlakçı damadı Jared Kushner ve Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff liderliğinde hazırlanan 32 sayfalık sunum, savaşla yerle bir edilen Gazze’yi bir “gayrimenkul projesi” olarak ele alıyor.
“Hassas ama gizli olmayan” ibaresiyle paylaşılan taslakta, Gazze’nin sahil şeridinin lüks resortlar, yapay zekalı akıllı şebekeler ve yüksek hızlı tren hatlarıyla bir “riviera”ya dönüştürülmesi planlanıyor. Ancak “Project Sunrise” (Gündoğumu Projesi) başlıklı bu planın ön koşulu, direnişin tamamen tasfiye edilmesi ve bölgenin silahsızlandırılması olarak sunuluyor.
Wall Street Journal’in haberine göre, planın sunulduğu ülkeler arasında Türkiye, Mısır ve Katar başı çekiyor.