Avrupa ve Arap ülkeleri, Gazze'deki saldırılarını durdurması için İsrail'e baskı yapmak üzere İspanya başkenti Madrid'de buluştu. İspanya Dışişleri Bakanı, uluslararası toplumun İsrail'e yaptırımlar uygulamayı değerlendirmesi gerektiğini belirtti.
Avrupa ve Arap ülkeleri, Gazze'deki saldırılarını durdurması için İsrail'e baskı yapmak üzere İspanya başkenti Madrid'de buluştu. İspanya Dışişleri Bakanı, uluslararası toplumun İsrail'e yaptırımlar uygulamayı değerlendirmesi gerektiğini belirtti.
Dün yapılan üst düzey görüşmeler, "Madrid Grubu" olarak bilinen grubun beşinci resmi toplantısıydı.
İsrail'in uzun zamandır yakın müttefikleri olarak güvendiği Avrupa Birliği ülkeleri, abluka ve bombardıman altındaki Gazze Şeridi'nde İsrail askeri operasyonlarının genişlemesinin ardından artan küresel baskıya seslerini katmaya başladı.
Yaklaşık üç aydır süren abluka, 2023'te başlayan İsrail saldırıları nedeniyle harap olan Gazze'deki yiyecek, su, yakıt ve ilaç kıtlığını daha da kötüleştirdi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bir hafta önce İsrail'in müttefiklerinin endişelerini gidermek için sınırlı yardıma izin vereceğini söylemesinden bu yana Gazze'ye neredeyse hiç yardım ulaşmadı.
Birleşmiş Milletler, şu ana kadar izin verilen yardım miktarının "deniz damlası kadar" olduğunu söylerken, bazı yardım grupları Netanyahu'nun açıklamasını "sis perdesi" olarak nitelendirdi.
Yardım kuruluşları, İsrail'in son günlerde girmesine izin verdiği yardım miktarının, günde 500-600 kamyon olan ihtiyaçların çok altında olduğunu vurguluyor. Yetkililer, İsrail'in Çarşamba gününden bu yana Gazze'ye yardım taşıyan yaklaşık 100 kamyona izin verdiğini aktarıyor.
İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, toplantı öncesinde ülkesinin başkenti Madrid'in, dün "artık bir amacı olmayan bu savaşı durdurmak" amacıyla 20 ülke ve uluslararası örgüte ev sahipliği yapacağını ifade etti.
Solhaber'de yer alan detaylara göre Albares, toplantı öncesinde El Cezire'ye yaptığı açıklamada, "Bu korkunç anda, Gazze'deki bu insani felakette, amacımız bu savaşı durdurmak ve engelsiz bir şekilde gitmesi gereken insani yardım ablukasını kırmak" dedi.
Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdülatti ise savaşı sona erdirmek için "İsrail tarafında siyasi irade eksikliği" olduğunu vurguladı.
Abdülatti, "Asıl sorun bu. Ancak denemeye devam edeceğiz, azami baskı uygulayacağız, ateşkesi sağlamak için azami çabamızı göstermeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Madrid toplantısı, Fransa ve Suudi Arabistan'ın 17 Haziran'da New York'ta ev sahipliği yapacağı iki devletli çözümle ilgili üst düzey bir BM konferansına hazırlık olarak hizmet etti.
Albares, BM konferansı öncesinde "herkesin" Filistin'i bağımsız bir devlet olarak tanıyabilmesi için "ivme yaratmak istediklerini" söyledi.
İspanyol bakan, "New York'taki konferans, Filistin devletinin tanınması yönünde ilerlemek için büyük bir an olmalı" diye ekledi.
Geçtiğimiz yıl Madrid'de düzenlenen önceki toplantıda Mısır, Ürdün, Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi ülkelerin yanı sıra Filistin devletini tanıyan Norveç ve İrlanda Cumhuriyeti gibi Avrupa ülkeleri bir araya gelmişti.
Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı temsilcilerinin de yer aldığı dünkü toplantı, İsrail-Filistin çatışmasına iki devletli çözüme desteğini duyurdu.
AB'nin bu hafta İsrail ile işbirliği anlaşmasını gözden geçirmeye karar vermesinin ardından Albares, "Yaptırımları göz önünde bulundurmalıyız, bu savaşı durdurmak için her şeyi yapmalıyız, her şeyi göz önünde bulundurmalıyız" dedi.
Almanya Dışişleri Bakan Yardımcısı Florian Hahn da dün Gazze'nin kötüleşen, "dayanılmaz" insani krizinin etkisi konusunda uyardı ve derhal ateşkes ve diplomatik çözüm çağrısında bulundu.
Hahn, Gazze'deki savaşı sonlandırmanın ve siyasi bir çözüme doğru diplomatik çabalar için bir yol açmanın şu anda Alman dış politikasının başlıca önceliklerinden biri olduğunu vurguladı.