Alman Federal İş ve İşçi Bulma Kurumu, havaalanlarında yaşanan personel eksikliği nedeniyle Türkiye'den geçici olarak 2 bin işçinin alınmasına yeşil ışık yaktı.
Alman DPA haber ajansının aktardığına göre Türkiye'deki Alman makamları, istihdam edilecek işçilerin alımı için Alman kurumlarından onay almak zorunda kalmayacak. Sözleşmeler en geç 6 Kasım'da sona erecek.
Haberde geçici düzenleme için Türkiye'de halihazırda havaalanlarında çalışma tecrübesi olanlara öncelik verilebileceği belirtiliyor.
DW Türkçe'ye göre işçilerin saatlik ücreti 14.25 eurodan başlayacak.
Havaalanlarındaki kaosu azaltmak için ülkeye getirilecek kalifiye yabancı personele hızlı bir şekilde oturum ve çalışma izni verilmesi bekleniyor.
Almanya Dijitalleşme ve Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, İçişleri Bakanı Nancy Faeser ve Almanya Çalışma Bakanı Hubertus Heil geçen haftaki ortak basın toplantısında havalimanındaki şirketlerin ülke dışından işçi getirmelerine imkan sağlanmasıyla ilgili bilgi vermişti.
Almanya İçişleri Bakanı Faeser havalimanlarında tüm alanlarda personel eksikliği bulunduğunu ifade ederek, "Kısa vadeli önlemlerle yardımcı olmak istiyoruz. Şirketlerin ülke dışından, özellikle Türkiye'den yardımcı işçileri işe almalarına imkan veriyoruz." demişti.
Bakan Faeser, geçici olarak ülkeye gelecek personelin burada çalışan herkes gibi güvenlik incelemesinden geçeceğini, güvenlik konusunda taviz verilmeyeceğini dile getirdi.