İsrail ile Suriye’deki terör örgütü HTŞ yönetimi arasındaki görüşmelere dair yeni gelişmeler yaşanıyor.
Suriye’de terör örgütü HTŞ yönetimi lideri Şara ile İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Hanegbi’nin Abu Dabi’de gizlice bir araya geldiği iddialarına bir yenisi daha eklendi. Suriye’nin Golan’dan taviz vermeye hazır olduğu, İsrail'den Lübnan topraklarını istediği öne sürüldü.
İsrail ile Suriye’deki terör örgütü HTŞ yönetimi arasındaki görüşmelere dair yeni gelişmeler yaşanıyor.
Suriye’de bağımsız haber sitesi Al Jumhuriya’ya konuşan bir kaynak Siyonist İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi ile terör örgütü HTŞ lideri Ahmed Şara’nın Pazartesi günü Abu Dabi’de bir araya geldiğini, bu görüşmenin ikili arasındaki ilk görüşme olmadığını duyurmuştu.
Arap ve İsrail basınında yankısını bulan haberlerin ardından Siyonist İsrail, Hanegbi’nin Binyamin Netanyahu’yla birlikte ABD’de olduğunu belirterek görüşme iddiasını yalanlamıştı.
Öte yandan Şara-Hanegbi görüşmesine ilişkin bir iddia da Lübnan merkezli El Mayadin’den geldi.
El Mayadin’e konuşan diplomatik kaynaklara göre, Hanegbi ile Şara Çarşamba günü (dün) Abu Dabi’de gizli bir toplantı yaptı.
Söz konusu kaynaklar görüşmeye BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayed’in doğrudan arabuluculuk yaptığını ve işgal altındaki Golan ve askerden arındırılmış bölgelerin ele alındığını belirtti.
İddia doğruysa Şara’nın ABD’nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack ile dün öğleden sonra Şam’daki görüşmesi öncesi veya sonrası Abu Dabi’de İsrailli danışmanla bir araya gelmiş olması gerekiyor.
Hanegbi daha önce Suriye ile “tüm düzeylerde doğrudan ve günlük diyalog” içinde olduklarını, görüşmeleri İsrail adına kendisinin yürüttüğünü açıklamıştı.
El Mayadin’e konuşan diplomatik kaynaklara göre, Şara ve Hanegbi Abu Dabi’ye hemen hemen aynı zamanda inen farklı uçaklarla vardı.
Abu Dabi’deki görüşmenin iki ülke arasında devam eden gizli normalleşme görüşmelerinde “önemli bir gelişme”ye işaret ettiğini belirten kaynaklar, Tel Aviv ile Şam’daki bazı güvenlik kurumları arasında bir miktar koordinasyonun gelişmekte olduğunu da açıkladılar.
Şara'dan Golan Tavizi
Görüşmenin en önemli sonuçlarından biri ise kaynaklara göre, Şara’nın iktidardaki konumunu güvenceye almak için uluslararası destek karşılığında Suriye’nin işgal altındaki Golan Tepeleri konusunda verdiği taviz oldu.
Devam eden müzakerelerin, Güney Suriye'de Dera, Kuneytra ve Süveyda vilayetlerini kapsayan üç silahsızlandırılmış bölge kurulmasını içerdiği bildiriliyor.
Bu bölgelerde askeri kışlalardan ağır silahların çekilmesi ve bu bölgelerde faaliyet gösteren Suriye ordusu veya polis birimlerinin yalnızca hafif silah kullanması öngörülüyor.
İsrail’e taşınan Şara mesajı: ‘Bölge yüz yılda bir gelen fırsata tanıklık ediyor’
İsrail medyası ayrıca, Suriyeli bir “iş adamı ve siyasi aktivist”in yakın zamanda İsrail parlamentosu Knesset'i ziyaret ederek, Şara’nın İsrail’le normalleşmeye ilgi duyduğunu ifade eden bir mesaj ilettiğini iddia etti. Bu kişinin, Şara’nın bölgenin "yüzyılda bir gelen fırsatlara" tanık olduğuna inandığını söylediği aktarıldı.
Dün yapıldığı iddia edilen Abu Dabi’deki gizli görüşme, Ahmed Şara’nın 7 Temmuz'da Birleşik Arap Emirlikleri'ne resmi ziyarette bulunup Muhammed bin Zayed ile görüşmesinden sadece iki gün sonrasına denk geliyor.
Aynı zamanda, ABD Ankara Büyükelçisi Tom Barrack'ın Lübnan'a yaptığı son ziyaretin ardından Çarşamba öğleden sonra Suriye'ye gelişiyle de aynı zamana denk geliyor.
Suriye Golan'ı İsrail'e verip Lübnan topraklarını mı istiyor?
İsrail ile Suriye arasında bir süredir devam eden gizli görüşmelere ilişkin geçen hafta İsrail merkezli i24NEWS’e konuşan Şara’ya yakın bir kaynak, Suriye’nin İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nin en az üçte birinin iadesini istediğini söylemişti.
“Bedava barış diye bir şey yoktur" diyerek siyasi bir çözüm için iki olası senaryoyu özetleyen söz konusu kaynak birinci senaryonun normalleşme karşılığında “İsrail'in Golan Tepeleri'nin üçte birine eşdeğer stratejik alanları elinde tutması ve üçte birini Suriye'ye devretmesi, kalan üçte birlik kısmın ise Suriye tarafından İsrail’e 25 yıllığına kiralanması” olduğunu belirtmişti.
Şara’ya yakın yetkiliye göre ikinci senaryo ise İsrail'in işgal altındaki Golan Tepeleri'nin üçte ikisini elinde tutmasını, üçte birini ise Suriye'ye devretmesini ve kiralama imkânı olmasını kapsıyor. Bu senaryo Lübnan’ın kuzeyindeki Trablusşam'ın ve muhtemelen Beka Vadisi de dahil olmak üzere Lübnan topraklarının Suriye’ye devredilmesini öngörüyor.
Aynı kaynak Suriye'nin, Fransız Mandası döneminde Lübnan devletini oluşturmak üzere Suriye'den ayrılan beş bölgeden biri olarak gördüğü Trablusşam üzerinde "egemenliğini geri kazanmayı" hedeflediğini belirterek, diğer kuzey Lübnan bölgeleri de dahil olmak üzere bu bölgelerin iadesinin kapsamlı bir anlaşmanın parçası olması gerektiğini öne sürdü.
Türkiye, Suriye, İsrail Arasında Su Anlaşmasına Dahil Edilmesi Koşulu
Suriyeli kaynak Trablus ve diğer Sünni çoğunluklu Lübnan topraklarının Suriye'ye devredilmesinin, Türkiye, Suriye ve İsrail'i kapsayan bir su anlaşmasının parçası olarak, İsrail'in Fırat Nehri'nden İsrail'e su taşıyacak bir boru hattı inşa etmesine izin verilmesi koşuluyla, anlaşmaya dahil edilmesi gerektiğini savundu.
Söz konusu kaynak, "Yeni Suriye cumhurbaşkanı eşi benzeri görülmemiş bir açıklık sergiledi ve Güney Suriye'de güvenlik ve askeri koordinasyon için İsrail ile doğrudan iletişim kanalları açtı" dedi.
İsrail Lübnan'a Yeniden Kara Saldırısı Başlattı
Soykırımcı İsrail ordusu, dün Lübnan’ın güneyinde yeni bir kara saldırısı başlattığını duyurmuştu.
Katil İsrail ordusundan yapılan açıklamada kara harekâtının "istihbarat bilgileri ve Güney Lübnan'ın çeşitli bölgelerindeki Hizbullah silahları ve altyapılarının tespit edilmesi" üzerine başlatıldığını iddia edilmişti.
İsrail’in Lübnan’da düzenlediği hava saldırıları da devam ediyor.
Lübnan’da ateşkesin ardından 8 ay geçmesine rağmen saldırılarını sürdüren İsrail ordusu, ateşkes anlaşmasındaki geri çekilme maddesine rağmen ülkedeki Hamamis Tepesi, Aziyye Tepesi, Uveyda Tepesi, Balat Dağı ve Lebbune Tepesi olmak üzere 5 noktada varlığını da sürdürüyor
Sol