3 ile 5 Yaş Arası Çocuklar İçin Ebeveynlere Öneriler

Servet Ablay 3.02.2020 17:58:46
 Cinsel kimliğin oluşmaya başladığı bu dönemde çocuk anne babasına ‘Ben kimim? Nerden geldim? Çocuk nasıl oluşur?’ gibi cinsel içerikli sorular sorabilir. Merak ve öğrenme eğiliminin doğal bir uzantısı olan bu tür sorular, yadırganmadan olağan karşılanmalı ve çocuğun gelişim düzeyine uygun olarak basit, kısa, doğru cevaplar endişesiz bir şekilde cevaplanmalı. Cinsel eğitim ne çok erken ne de çok geç olmalı. Çocuğun gelişim düzeyine uygun olmayan bilgi güçlük yaratır.
  • Çocuğa büyük kâğıtlar, kurşun kalem, pastel boya ve kuru boya vererek resim yapmaya teşvik ediniz.
  • Önce tek tek adlarını sorarak çocuğun nesneleri tanıyıp tanımadığını anlayın. Nesnenin özelliğini söyleyerek bulup size vermesini isteyin. ‘bana kırmızı küpü ver.’ ‘Bana büyük arabayı ver.’
  • Çocuk yetişkinlerden çok yaşıtlarıyla konuşmak isteyecektir. Bu sebeple diğer çocuklarla aynı ortamda olmasını sağlamaya çalışın. Bu dil gelişimi için çok önemledir. Anaokulu bu sebepten çok önemlidir.
  • 3 küpten köprü yapın veya çocuğa siz yaparak model olun. Çocuğa 3 küp vererek köprü yapmasını isteyin ondan. Gerekirse cesaretlendirin, yardımcı olun.
  • Yaşına uygun resimlerin olduğu bir kitabın sayfasını göstererek resimde olanları anlatın ve bir sonraki resmi onun anlatmasını sağlayın. Sorular sorarak neden sonuç ilişkisi kurmasını sağlayın.
  • Çeşitli olaylarla ilgili resimleri dergilerden, gazetelerden keserek çocukla birlikte kartonlara yapıştırın ve resimlerle ilgili sorular sorunuz.
  • Düzen alışkanlığı kazandırmak için ‘oyuncakların dağılmış, istersen birlikte toplayalım’ diyerek onu özendirin ve yaptığında onu takdir edin.
  • Çocuğa uyulması gereken kuralları öğretirken; ‘yapma’ diyerek men etmek yerine, istenmeyen davranışı unutturacak, onun yerine geçebilecek farklı bir nesne veya etkinlik bulun.
  • Çocuğu istenmeyen davranıştan vazgeçirmek, ilgilenebileceği nesnelere yönelterek mümkün olur. Bunun için; su, kum oyunu, makasla resim kestirmek gibi faaliyetler enerjinin yapıcı ve yararlı hale dönüşümünü sağlar.
BİR SONRAKİ YAZIDA BULUŞMAK DİLEĞİYLE,
                                                                                                                   SERVET ABLAY
                                                                                           Psikolojik Danışman & Aile Danışmanı


KAYNAK:
ÇOCUĞUNUZUN İLK 6 YILI
Prof. Dr. Haluk YAVUZER