ABD Ablukasına İlk Hamle: Çin Gemisi Hürmüz’den Geçiş Yaptı

Geminin sahibi Shanghai Xuanrun Shipping Co Ltd, İran ile ticari faaliyetleri nedeniyle ABD yaptırımları kapsamında bulunuyor.


14.04.2026 10:52:00   Ortadoğu


ABD’nin İran bağlantılı deniz trafiğine yönelik başlattığı abluka uygulaması, ilk saatlerinde kritik bir gelişmeyle karşılaştı. Yaptırım listesinde yer alan Çinli tanker Rich Starry, Hürmüz Boğazı’nı geçerek Körfez’den ayrıldı.

Trump’ın talimatıyla başlatılan ve İran limanlarına giriş-çıkış yapan gemileri hedef alan abluka, Türkiye saatiyle 17.00 itibarıyla yürürlüğe girdi. Ancak uluslararası gemi takip sistemlerinin verilerine göre, abluka sonrası ilk geçiş söz konusu tanker tarafından gerçekleştirildi.

MarineTraffic, LSEG ve Kpler verilerine göre, kimyasal taşıma kapasitesine sahip orta menzilli tanker, yaptırımlara rağmen rotasını değiştirmeden boğazdan geçti. Bu gelişme, ablukanın uygulanabilirliğine ilişkin tartışmaları da beraberinde getirdi.

Geminin sahibi Shanghai Xuanrun Shipping Co Ltd, İran ile ticari faaliyetleri nedeniyle ABD yaptırımları kapsamında bulunuyor.

ABLUKA
Çin
Hürmüz
abluka

Yorumunu Gönder

Yorumlar