İsrail, 7 Ekim'de Hannibal Prosedürü Uyguladı

"Üst düzey bir ordu kaynağı, Hannibal prosedürünün 7 Ekim'de uygulandığını doğruladı ve bunun tümen komutanı tarafından kullanılmadığını da sözlerine ekledi."


8.07.2024 17:21:00   Ortadoğu


İsrail, sivillerin can sağlığını hiçe sayan “Hannibal Direktifi” uygulamış!

İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF), 7 Ekim 2023 tarihinde Hamas’ın silahlı kanadı İzzettin el-Kassam Tugayları’nın, İsrail askerlerini kaçırma girişimlerini engellemek amacıyla uluslararası alanda tartışmalı “Hannibal Direktifi”ni uyguladığı ortaya çıktı.

Haaretz tarafından elde edilen belgeler ve tanıklıklar, Hannibal operasyon emrinin, Hamas tarafından operasyon düzenlenen üç askeri tesiste uygulandığını ve potansiyel olarak yüzlerce sivilin hayatını tehlikeye attığını ortaya koydu.

Haaretz gazetesi, Siyonist rejimin 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonuna ilişkin yaptığı güvenlik değerlendirmesiyle ilgili bilgi verdi. Gazetede Yaniv Kubovich'in imzasıyla "IDF Ordered Hannibal Directive on October 7 to Prevent Hamas Taking Soldiers Captive" (İsrail ordusu, Hamas'ın Askerleri Esir Almasını Önlemek İçin 7 Ekim'de Hannibal Talimatı Verdi) başlıklı makalede,  İsrailli sivillerin esir olarak Gazze'ye götürülmelerini önlemek için ordunun, esirleri de öldürmeyi öngören 'Hannibal Prosedürü'nü uygulamaya koyduğuna dair kanıtlara yer veriliyor.

Son derece üst düzey bir ordu kaynağı, Haaretz'e Hannibal prosedürünün 7 Ekim'de uygulandığını doğruladı ve bunun tümen komutanı tarafından kullanılmadığını da sözlerine ekledi. Emri kim vermişti? Kaynağa göre bu belki de savaş sonrası yapılacak soruşturmalarla ortaya çıkacak.

Hannibal Direktifi Nedir?

Hannibal Direktifi, İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından oluşturulan ve İsrail askeri doktrininde oldukça tartışmalı bir yer tutan bir askeri protokoldür. 1986 yılında Güney Lübnan’daki operasyonlar sırasında geliştirilen bu direktifin amacı, İsrail askerlerinin düşman kuvvetler tarafından kaçırılmasını önlemektir.

Hannibal Direktifi’nin temel prensibi, askerlerin kaçırılma durumunda, düşman eline geçmelerini engellemek için her türlü önlemin alınmasını öngörmesidir. Bu önlemler arasında rastgele şekilde yoğun ateş açma, saldırılar ve hatta kaçırılmakta olan askerleri vurma gibi oldukça şiddet odaklı yöntemler bulunmaktadır.

Direktifin adı, eski Roma generali Hannibal’den esinlenmiştir, çünkü Hannibal, düşman tarafından ele geçirilmeyi reddetmesiyle ünlüdür.

İsrail
Hannibal Prosedürü
ordu
Hamas

Yorumunu Gönder

Yorumlar