Merak Edilenler…Putin ile Reisi Görüşmesinde Neler Konuşuldu?

İran ile Rusya Cumhurbaşkanları dün Türkmenistan’da Hazar Denizi Sahil Ülkeleri Zirvesinin kulisinde görüştüler.


1.07.2022 16:21:00   Ortadoğu


İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi dün, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta düzenlenen Hazar Denizi Sahil Ülkeleri Zirve Toplantısının kulisinde Rus meslektaşı Vladimir Putin’le ikili görüşmede bulundu.

İran Cumhurbaşkanı Reisi bu görüşmede yaptığı konuşmasında, kendisinin bir süre önce Moskova’ya yaptığı ilk ziyareti ve Rusya Cumhurbaşkanı Putin’le gerçekleştirdiği görüşmesini hatırlatarak “O ziyaretin ardından ilgili yetkililer sağlanan anlaşmaları takip etme niyetiyle çeşitli ziyaretlerde bulundular ve dolaysıyla anlaşmaların yürürlük kazanması hız kazandı” dedi.

Reisi daha sonra İran’ın Rusya’yla olan teamül ve münasebetlerini stratejik bir ilişki çerçevesinde izlediğini ifade ederek “İki ülke arasındaki ilişkiler ticari mübadele ve enerjiye ilişkin işbirliği alanlarında yüksek düzeylerde cereyan etmekte. Ve tabi her iki ülkenin kapasiteleri dikate alınarak bu süreç aynı hızla devam edecektir” diye vurguladı.

Reisi ayrıca, iki ülkenin Kuzey-Güney Koridorunun güçlendirilmesi projesini desteklemeleri gerektiğini vurguladı.

Rusya Cumhurbaşkanı Putin de bu görüşmeden duyduğu memnuniyetini ifade ederek “Son aylarda iki ülke arasındaki ticari, ekonomik mübadele hacmi iyi bir artış kaydetti. Bu çizginin aynı hızla devam ettirilmesi lazım” dedi.

Putin ayrıca, İran Cumhurbaşkanı Resi’nin iki ülke arasındaki ilişki ve işbirliğinin arttırılmasına ilişkin önerisini memnuniyetle karşıladığını belirtti.


 
iran
Reisi
Putin
Hazar Denizi

Yorumunu Gönder

Yorumlar