Golan'ı Yahudileştirme Hamlesi!

Siyonist İsrail işgal altında tuttuğu Suriye toprağı Golan'daki Yahudi yerleşimci sayısını 20 binden 100 bine çıkarmayı hedeflediğini açıkladı.


14.10.2021 09:55:35   Ortadoğu


İşgalci İsrail Başbakanı Naftali Benett, 1967'de İsrail'in işgal ettiği Suriye toprağı olan Golan Tepeleri'ne daha fazla Yahudi yerleşimci yerleştirme planlarını açıkladı.

Benett "Golan'da iki yeni şehir inşa edeceğiz. Öncelikli hedefimiz Golan'daki Yahudi yerleşimci sayısını 50 bine çıkarmak. Ardından da 100 bine çıkarma hedefi koyacağız." dedi.

Golan'ın işgali

BM'nin tanıdığı sınırlara göre Suriye toprağı olan Golan Tepeleri Haziran 1967'deki '6 Gün Savaşı' esnasında İsrail rdusu tarafından işgal edilmişti. Normalde alınması zor bir mevki iken kolayca İsrail ordusu tarafından işgal edilmesi nedeniyle Hafız Esed ihanetle suçlanmıştı.

1973'teki Suriye-İsrail Savaşı'nda Suriye Ordusu Golan Tepeleri'nin üçte birlik kısmını geri alabilmişti. 1973'ten itibaren 1800 kilometrekareden oluşan bu bölgenin 1200 kilometrelik kısmı İsrail, 600 kilometrelik kısmı ise Suriye kontrolünde bulunuyor.

Stratejik öneminin yanı sıra su kaynakları açısından zengin bir bölge olan Golan'ın su kaynakları işgalin ardından açılan kanallarla İsrail'in içine aktarılmaya başlandı.

1981'de İsrail, Golan'ı İsrail'e ilhak ettiğini duyurdu ve ardından bölgeye Yahudi yerleşimcileri yerleştirmeye başladı. Golan'ın İsrail kontrolündeki kısmında 2021 itibariyle yaklaşık 25 bin yerli nüfus ve 20 bin Yahudi yerleşimcinin bulunduğu belirtiliyor.

Siyonist İsrail, stratejik önemi nedeniyle Golan'dan asla vazgeçmeyeceğini vurguluyor. İsrail'in Golan'ı ilhak kararı sadece ABD tarafından tanınıyor.
İsrail
golan tepeleri
suriye

Yorumunu Gönder

Yorumlar