İsrail İstihbarat Kurumu: İran Radikalleşiyor!

İsrail istihbarat kurumu Mossad ve Siyonist yöneticiler İran'ın İsrail çıkarlarına karşı eylem hazırlığı içinde olduğu iddiasında bulundu.


8.10.2021 15:13:48   Ortadoğu


Siyonist rejim istihbarat kurumu/Mossad eski araştırma şefi Sima Shine, “İran'ın İsraillileri yurtdışında daha sofistike yöntemlerle hedef alması bekleniyor “ iddiasında bulundu.

İranlıların İsrail ile gizli operasyon ve suikastler peşinde olduğunu ve bunun için de yurtdışında komplo saldırılar peşinde olduğunu yazdı.

Mossad eski analisti, İran rejiminin radikalleştiğini ve bunun zaten daha aşırı bir İsrail karşıtı yaklaşımı da tetiklediğini belirtti.

İşgalci rejim Başbakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İran'ın Kıbrıs'taki İsrailli işadamlarına yönelik suikast planının arkasında olduğunu doğruladı. Planlar Mossad istihbarat birimi tarafından anlaşılıp gerekli uyarılar yapıldıktan sonra da eyemin boşa çıktığı açıklandı.

İstihbarat uzmanı Danny Citrinowicz daha önce yaptığı açıklamada, İran'ın son aylarda güç kullanımını artırdığını ve İsrail'i askeri olarak da hedef alabileceğini söyledi. Daha önce rejimin çoğunlukla caydırıcılığa güvendiğini ve harekete geçmekte daha tereddütlü olduğunu belirten uzman, Tahran'ın yeni yaklaşımının geri tepebileceğini kaydetti.

Bu arada İsrail Silahlı Kuvvetleri (IDF) istihbarat şefi geçen hafta N12 News'e verdiği demeçte, ordu ve güvenlik hizmetlerinin İran operasyonları ve siber tehditlerinin yakından izlendiğini söyledi. 

Orgeneral Tamir Haymani İsrail'in İran'ın Suriye'ye yerleşme çabalarına karşı savaş kazandığını ve İran silahlı kuvvetlerinin Suriye’ye yerleşmesine önemli ölçüde engel olduğunu da sözlerine ekledi.

Siyonist rejim İsrail istihbarat şefi Tamir Hayman, başka bir açıklamasında da uranyumu benzeri görülmemiş seviyelere kadar zenginleştirebilmesine rağmen İran'ın nükleer bombaya sahip olmaktan uzak olduğunu söylemişti.

Hayman'a göre, zenginleştirilmiş uranyum seviyeleri 'rahatsız edici' olsa da, İran'ın İsrail'i tehdit edebilecek çalışan bir nükleer bomba edinmeden önce hala gidecek çok yolu var.

"Daha önce hiç görmediğimiz hacimlerde zenginleştirilmiş bir miktar (uranyum) var ve bu rahatsız edici. Aynı zamanda, İran nükleer projesinin diğer tüm yönleriyle ilerleme görmüyoruz" dedi.

Hayman Walla ile yaptığı röportajda, “Bildiğimiz kadarıyla, yön değişmedi ve bir atılıma yönelmediler. Şu anda bombaya doğru gitmiyorlar. Belki uzak bir gelecekte" ifadesini kullanmıştı.

İran, önceki 2015 Nükleer anlaşmasına geri dönmek, çıkmak ve silahlanarak zenginleşmeye devam etmek de dahil olmak üzere "benzeri görülmemiş bir isyana" gitmek ya da yaptıklarından çok daha fazlasını başaracakları daha iyi bir anlaşmaya gitmek için üç seçenekle karşı karşıya olduğunu söyledi. 

Hayman, 'yapılması gereken doğru şey' İran ve nükleer programı karşısında diplomasi tarafında hareket ederken, ekonomik ve diplomatik araçlarla birlikte pratik ve güvenilir askeri seçeneklerin olması gerektiğini söyledi.

"Yapılacak en doğru şeyin İran'ı diplomatik tarafta istediğimiz yöne çekmek, daha iyi bir anlaşma peşinde koşmak olduğu konusunda hemfikir olalım."

İran nükleer silah arayışını her zaman reddetti, ancak nükleer savaş başlığı taşıyabilecek balistik füzelerin yanı sıra bu tür silahlar üretme kabiliyetini geliştirmeye devam ettiğine inanılıyor.

Aynı vesileyle Hayman, İran'ı İsrail Hava Kuvvetleri de dahil olmak üzere Tahran'a karşı askeri güç ve yetenekler konusunda da uyardı.

Hayman'a göre, Tahran'ın gelişmiş uçaksavar füzeleri, havadan havaya füzeler ve daha fazlasını konuşlandırmasına rağmen, İsrail Hava Kuvvetleri'nin saldırılarıyla başa çıkmakta zorluk çekmeye devam ediyor.
 

 
iran
israil
mossad

Yorumunu Gönder

Yorumlar