Suud Destekli Gruplar Şokta! Kritik Üste Kontrol Sağlandı

Yeni bir gelişme, Müttefik Devrimci Halk Komiteleri tarafından desteklenen Yemen ordu birlikleri, Yemen'in eski Cumhurbaşkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi'ye sadık Suudi destekli milislerle şiddetli silahlı çatışmalar sonrasında ülkenin orta kesimindeki Marib eyaletinde büyüyen, genişleyen bir askeri üssün kontrolünü tamamen ele geçirdiler.


22.11.2020 18:36:40   Ortadoğu


AlahedNews'de yar alan habere göre: Yerel haber kaynakları Cuma günü geç saatlerde, Yemenli askerlerin ve müttefik savaşçıların, El Kaide bağlantılı Selefi Islah Partisi bağlı militanlarla yoğun silahlı çatışmalardan sonra, eyalet başkenti Marib'e yaklaşık 57 kilometre uzaklıktaki stratejik Maas üssünü kontrol ettiklerini bildirdi.
 
Askeri üssün Marib şehrine tepeden baktığı ve bölgedeki militanların son büyük kalesi olduğu bildirildi.
 
Bu arada Yemen Yüksek Siyasi Konseyi üyesi Muhammed Ali el-Husi, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in savaşın parçaladığı Arap ülkesinin dünyanın on yıllardır gördüğü en büyük kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu yönündeki uyarısını memnuniyetle karşılayarak, bunun Suudi liderliğindeki bombardıman kampanyası ve kuşatması sonucunda Yemenlilerin içinde bulunduğu duruma ışık tuttuğunu söyledi.
 
Bu, BM Genel Sekreteri'nin Yemen'i tehdit eden en büyük kıtlık tehlikesinin, ABD'nin herhangi bir tek taraflı hamlesine karşı uyarıda bulunduğunu söylediği sırada geldi.
 
El-Husi yaptığı kısa açıklamada, BM Genel Sekreteri'ni Suudi liderliğindeki ablukayı ve Suudi liderliğindeki koalisyonun, tümü önceden uluslararası izinler almasına rağmen Yemen'e giden gemilere yasadışı yollardan el koymasını kınamaya ve kuşatmanın uluslararası ilkeleri ihlal etmesi nedeniyle kaldırılması yönünde çalışmaya çağırdı. 
 
Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti'nden delegeler ile uluslararası kuruluşların önde gelen temsilcileri arasında süregelen sorunlara uygulanabilir çözümler bulmak için ortak bir toplantı çağrısında bulundu.
 
Husi, saldırgan devletlerin ve paralı askerlerinin başarısızlıklarına rağmen saldırılarının, Yemen riyalinin hızla değer kaybetmesine ve Yemen halkının yaşadığı muazzam acılara yol açtığını vurguladı.
 
Ayrıca, SAM Haklar ve Özgürlükler Örgütü, Suudi liderliğindeki bombalama kampanyası, roket ve havan saldırılarının yanı sıra mayınlardan çıkan şarapnel nedeniyle Yemen'de 5.700'den fazla çocuğun hayatını kaybettiğini söylüyor.
 
Cenevre merkezli örgüt, hava saldırılarının, silahlı saldırıların veya okulları askeri depolara ve kışlalara dönüştürmenin Yemen'de 2 milyondan fazla çocuğun okula gitmesini engellediğini belirtti.

/intizar
Abd Rabbuh Mansur Hadi
kritik
Yemen

Yorumunu Gönder

Yorumlar