Siyasilerden ticaretin kesilmesine dair açıklamalar gelirken rakamlar ise tam tersini gösteriyor.
Bu hafta açıklanan verilere göre, Ankara'nın Gazze savaşı nedeniyle mayıs ayında İsrail'le doğrudan ticareti askıya almasından bu yana Türkiye'nin Filistin'e ihracatı hızla arttı ve bu da işletmelerin İsrail'le ticareti sürdürmek için Filistin Yönetimi gümrüklerini kullandığını gösteriyor.
Middle East Eye portalında yer alan habere göre Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2024 yılının ilk sekiz ayında Filistin'e yapılan ihracatın yüzde 423 artarak geçen yılın aynı dönemindeki 77 milyon dolara kıyasla 403 milyon dolara ulaştığını bildirdi.
Ağustos ayında özellikle dramatik bir artış yaşandı ve Filistin'e yapılan ihracat bir önceki yıla göre yüzde 1156 artarak 10 milyon dolardan 127 milyon dolara yükseldi; bu da Filistin'in İsrail ile ticaret için bir kanal olarak kullanılma eğiliminin hızlandığını gösteriyor.
Hükümetin, mart ayında Türkiye'de yapılan yerel seçimlerde önemli kayıplar yaşanmasının ardından İsrail'e yönelik eleştirilerini yoğunlaştırdı ve Başbakan Benyamin Netanyahu yönetimine karşı adımlar attı.
Ankara'nın İsrail ile ticareti resmi olarak yasaklamasına rağmen, iki ülke arasındaki ticaretin Yunanistan gibi üçüncü ülkeler üzerinden devam ettiği belirtiliyor.
Türkiye-İsrail ticaretini bilen bir Türk iş insanı, Middle East Eye'a ihracatın yaptırımlara rağmen hala İsrailli alıcılara ulaştığını doğruladı.
Kaynak, "Üst düzey Türk yetkililer, özel toplantılarda hükümetin Türk ihracatının nihai varış noktasını tam olarak takip edemediğini, zira Filistin'e gönderildiklerini gösteren uygun evraklara sahip olduklarını söylüyorlar," dedi.
Belirli mallarda kayda değer artışlar görüldü. Filistin'e yapılan çelik ihracatı 2024 yılının ilk sekiz ayında yüzde 8722 artarak 430 bin dolardan 37,9 milyon dolara yükseldi.
Sadece ağustos ayında artış yıllık bazda yüzde 125,437 oldu. Benzer eğilimler kimyasallar, madencilik ürünleri, demir, meyve ve sebze ve klima ünitelerin ihracatında da gözlendi.
/YDH