BM, Taliban'ın Kararı Sonrasında Olağanüstü Toplandı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Afganistan'daki Taliban geçici hükümetince kadınlara getirilen "örtünme" zorunluluğunu istişare etmek üzere, dün kapalı olağanüstü toplantı düzenledi.


13.05.2022 13:04:00   Dünya


İngiltere'nin BM Büyükelçisi Barbara Woodward, toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, büyükelçilerin Afganistan'daki BM siyasi misyonunun faaliyetlerini tartıştığını özellikle de kadınların ve kızların durumuna odaklandıklarını aktardı.

Norveç'in BM Büyükelçi Yardımcısı Trine Heimerback ise toplantıdan önce gazetecilere verdiği demeçte, Taliban'ın politikalarının ülkenin "felaket durumdaki ekonomik ve insani durumuna" eğilmek yerine kadınları baskı altına almaya odaklandığı, bunun "şiddete ve radikalleşmeye" yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Norveç tarafından hazırlanan bildiride, kadınların haklarını kısıtlayan politikaların gözden geçirilmesi çağrısında bulunulacak.

BMGK Kadın, Barış ve Güvenlik Konusunda Gayri Resmi Uzman Grubu eş başkanlığını yürüten İrlanda ve Meksika da dün Konsey üyelerine Taliban'ın son kararını "dehşet verici" olarak nitelendiren mektup gönderdi.

BM
Taliban
örtünme" zorunluluğu

Yorumunu Gönder

Yorumlar