Yunanistan ile ABD İle Anlaştı! İşte Detaylar…

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Amerikalı mevkidaşıyla beş yıllık anlaşmaya imzayı attı. Yunan parlamentosuna sunulacak anlaşmanın ayrıntıları belli oldu.


15.10.2021 09:32:00   Dünya


Atina ile Washington, savunma alanında iş birliği anlaşması imzaladı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, anlaşmayı imzalamak üzere ABD'li mevkidaşı Anthony Blinken ile Washington'da bir araya geldi.

5 YILLIK ANLAŞMAYI İMZALADILAR

Dendias ve Blinken, ilki 1990 yılında imzalanan Karşılıklı Savunma İş Birliği Anlaşması'na (MDCA) yeni şeklini veren imzaları attı.

5 yıllık savunma anlaşması, ABD Silahlı Kuvvetleri'nin Dedeağaç, Larissa, Stefanovikeio, Souda üslerde yatırım yapmasına olanak tanıyor.

MUTABAKATIN AYRINTILARI

Yatırımlar arasında, üslerin genişletilmesi, yenilenmesi, daha fazla insansız hava aracı ve tanker uçak bulundurma, Dedeağaç limanının genişletilmesi ve modernizasyonu gibi hedefler yer alıyor.

Atina yönetimi, yeni anlaşmayı gelecek hafta onaylanmak üzere Parlamento'ya sunmayı planlıyor.

BLINKEN: YUNANİSTAN GÜVENİLİR MÜTTEFİK

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, yaptığı açıklamada, Yunanistan'ı "Kuzey Atlantik ilişkilerinin güvenilir bir müttefiki" olarak nitelendirdi.

Blinken, ABD Başkanı Joe Biden adına Atina'ya savunma anlaşmasının yenilenmesi ve aynı zamanda iki ülke arasındaki "iyi ilişkiler" için teşekkür etti.

DENDIAS'TAN "SAVAŞ TEHDİDİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ" İDDİASI

Nikos Dendias da Yunanistan'ın eylemlerinin "barışa dayalı" olduğunu savunarak, "Türkiye'den bir savaş tehdidiyle" karşı karşıya olduklarını öne sürdü.

Dendias, Yunanistan ve Fransa arasındaki savunma iş birliğine de değinerek, bunun NATO'nun Avrupa kolunu güçlendirdiğini vurguladı.

Yunanistan
ABD
anlaşma

Yorumunu Gönder

Yorumlar