ABD’nin En Büyük Üniversite Fonları Sessizce Bitcoin Alıyor

Girişim sermayelerini destekleyen ABD’nin en önemli üniversitelerinin bağış fonlarının, başta Coinbase olmak üzere birçok borsadan direkt olarak kripto para aldıkları ortaya çıktı.


27.01.2021 08:51:00   Dünya


CoinDesk’in elde ettiği bilgilere göre; Harvard, Yale, Brown ve Michigan gibi bilinen bazı üniversiteler borsalardan direkt olarak kripto para alımı yapıyor. (Ülkenin en seçkin 8 üniversitesinin bağış fonlarının 2018’den bu yana kripto odaklı girişim sermayeleri vasıtasıyla blokzincir teknolojisiyle ilgilendiği biliyordu)

İsminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak konuyla ilgili, “Şu anda sayıları az ancak üniversite bağış fonları kripto para alımı yapıyor.” dedi.

Konuyla ilgili sorulara Yale ve Brown üniversiteleri cevap vermedi. Harvad ve Michigan ise yorum yapmaktan kaçındılar. Ayrıca Coinbase’in 2020 yılı raporunda üniversite bağış fonlarından tek bir yerde bahsedildi ancak hiçbir üniversitenin ismi verilmedi.

Bir kaynağın verdiği bilgiye göre ise bazı üniversite bağış fonlarının Coinbase’de 18 aylık hesabı bile bulunuyor:

“2019’un ortasından bu yana hesapları olabilir. Çoğu en azından 1 yıldır bu işin içindeler. Muhtemelen bu sene açık açık bu konuyu tartışmaya başlayacaklar diye düşünüyorum. Sanırım çok iyi getiri sağladıkları bir meblağ üzerinde oturuyor olacaklar”

Bilindiği üzere üniversite bağış fonları, akademik kurumlar tarafından genellikle bağışlar şeklinde biriktirilen sermaye havuzları… Öğretim ve araştırmayı destekleyen bu fonlar, yatırım amaçlı çeşitli varlıklara dağıtılabiliyor.

Harvard Üniversitesi 40 milyar dolarlık varlıkla en büyük bağış fonuna sahip olan üniversite… Yale 30, Michigan 12,5 ve Brown Üniversitesi ise 4,7 milyar dolarlık değerde bağış fonuna sahip… Fonların kripto para yatırımlarının değeri bilinmiyor ancak toplam varlıklarının belirli bir yüzdesinin yatırıldığı ortada…

Yale, iki kripto para fonuna yatırım yapmıştı

2018 yılında Yale Üniversitesi baş yatırım sorumlusu David Swensen, iki kripto para odaklı girişim fonunu destekleyerek basının ilgisinin çekmişti. Fonlardan biri Andreessen Horowitz, diğeri ise Coinbase’in kurucu ortağı Fred Ehrsam ve eski Sequoia Capital ortağı Matt Huang tarafından yönetiliyordu.

Şimdi direkt kripto para alıyorlar

Yale Üniversitesi’ni daha sonra Harvard, Stanford, Dartmouth College, MIT, Kuzey Karolayna Üniversitesi ve Michigan takip etmişti. Şimdi de bu dev kurumlardan bazıları direkt olarak kripto para alımı yaparak bu evrene geçiş yapıyor gibi gözüküyor.

Konuyla ilgili bilgi veren, isminin açıklanmasını istemeyen ve kripto serbest fon dünyasında çalışan bir kişi de “Son aylarda bu büyük değişim var. Maaş odaklı emeklilik fonlarının da ciddi alımlar yaptığını görüyoruz. Kamu emeklilik fonlarının alımlarını görüyoruz” yorumunu yaptı.

Birçok kurum Bitcoin konusunda daha rahat hissediyor

Şikago Üniversitesi’nde geçmiş dönemde varlık yöneticisi olan, BlockTower Capital kurucu ortağı Ari Paul ise, “Bunu 3 sene önce duysaydım, yanlış olduğu yönünde konuşurdum. Ancak şu anda birçok kurumun Bitcoin konusunda rahat ve güvende olduğunu görüyoruz. Bitcoin’i anlıyorlar ve onu, regüle edilmiş olan Coinbase, Fidelity ya da Anchorage gibi yerlerden direkt olarak satın alıyorlar.” dedi.
ABD
Coinbase
Bitcoin

Yorumunu Gönder

Yorumlar