Fransa İslam’ına Türklerden Ret

Fransa'da yaklaşık 6 milyonluk Müslüman toplumu için yeni bir dönem başlıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Fransa İslamı İlkeler Tüzüğü" toplantısına katılmayan 2 Türk Federasyonu ve Tebliğ Federasyonu imza atmadı.


19.01.2021 15:38:00   Dünya


Fransa'da sayıları 6 milyonu bulan Müslüman toplumu için yeni bir dönem başlıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Fransa'da Müslüman örgütlerini yeniden organize etme ve ayrılıkçı İslam ile mücadele amacıyla başlattığı "Fransa İslamı İlkeler Tüzüğü" çalışması tamamlandı. Fransa İslam Konseyi'ne bağlı 9 Federasyon'dan 5'i Elysee Sarayı'ndaki toplantıya katıldı. Toplantıya katılmayan 2 Türk Federasyonu ve Tebliğ Federasyonu ise ortak metne imza atmadı.

Amerikanın Sesi.com'da yer alan habere göre Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa İslam Konseyi'ne (CFCM) bağlı 9 Federasyon temsilcisini, "Fransa İslamı İlkeler Tüzüğü'nü" onaylamak için Elysee Sarayı'na davet etti. Ancak toplantıya yalnızca 5 temsilci katıldı.

Ancak Türk temsilcileri, Mili Görüş Teşkilatı Federasyonu (CIMG) Temsilcisi Fatih Sarıkır, Fransa Türk Müslümanları Koordinasyon Komitesi (CCMTF) temsilcisi İbrahim Alçı ile Tebliğ Federasyonu temsilcisi Elysee Sarayı'ndaki toplantıya katılmadı.

'Başlık Dahi Sorunlu'

VOA Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Milli Görüş Federasyonu temsilcisi Fatih Sarıkır, "Başta bu tüzüğün başlığında yer alan 'Fransa İslamı' tanımı tedirginlik yaratıyor. Cumhurbaşkanı ile Ekim'de yaptığımız görüşmede ‘Cumhuriyet İlkeleri Şartnamesi’ olması konusunda uzlaşmıştık. Bu konudaki rahatsızlıklarımızı daha evvel de dile getirmiştik. Üstelik biz bazı konuların CFCM'in bölge örgütlenmelerinde de tartışılmasını istiyoruz. Bu eksikler yüzünden bildiriye imza atmadık. Biz Ulusal İmamlar Konseyi çalışmalarına katıldık. Bunda bir sorun yok. Ama yerel örgütlerle konuşulmalı. Ancak bu farklılıkları CFCM bünyesinde çözeceğimize inanıyoruz. Yapıcı bir çözüm arayışındayız. CFCM çatısı altında bizim de hassasiyetlerimizin dikkate alınması gerektiğini, bunları aşabileceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.

İmza atmayan 3 örgütün, tüzüğün başlığının yanısıra, "siyasal İslam" tanımına da karşıt görüş bildirdiği öğrenildi. Zaman içerisinde CFCM örgütleri içinde uzlaşma sağlanamazsa, bu durum imza atmayan federasyonların, Ulusal İmamlar Konseyi çalışmalarından çekilmesi ve Fransız Müslümanlarının bölünme riskini de taşıyor.

FRANSA
İSLAM
TÜRK

Yorumunu Gönder

Yorumlar