Gazze Tamamen Dış Dünyadan Kopartılacak

Darbeci sisi rejimi Gazzelilerin son umudu olan tünelleri de yok etmek için Mısır-Gazze sınırına beton duvar örme faaliyetlerine başladı.


17.02.2020 18:12:00   Ortadoğu


Mısır İstihbarat Teşkilatı’nın Filistin dosyası sorumlusu Tuğgeneral Ahmed Abdulhalık, Kahire’nin görevlendirdiği güvenlik delegasyonunun başı olarak saha araştırması için 10 Şubat’ta Gazze Şeridi’ne gitti.

"Radikal örgüt üyeleri" olarak tanımlanan kişilerin sınırdan Sina Yarımadası’na geçişini engellemek adına planlanan yeni düzenlemeler için oluşturulan Mısırlı heyet, Gazze'de Hamas yönetimiyle de görüştü.

HEDEF TUNELLERİ YOK ETMEK

Yerel kaynaklar, Mısır silahlı güçlerinin Kerem Şalom sınır kapısından Refah sınır kapısına kadar uzanacak iki kilometre uzunluğunda duvar için ilk aşamaya 27 Ocak’ta başladığını söyledi. Kaynaklar böyle bir adımın Mısır silahlı kuvvetleri tarafından duyurulmadığını da ekledi.

Haberin kaynakları, 6 metre yüksekliğinde duvarın betonarme olacağını ve 5 metre derinliğinde inşa edileceğini belirtti. Duvarın, Gazze Şeridi sınırında 2008 başlarında inşa edilen ve 10 metreyi geçmeyen bir mesafeyle ayrılmış eski kaya duvara paralel ikinci bir bariyerden oluşacağı ifade edildi.
 
Söz konusu duvarın, silahlıların Gazze Şeridi'nden Sina'ya girişini engellemek ve Mısır’ın bugüne dek yok ettiği birçok tünelden geriye kalan, Filistinlilerin tarafındaki tünelleri kapatmak için tasarlandığı da kaydedildi.

Kaynaklar, planın ikinci ve son aşamalarının, Mısır silahlı kuvvetlerinin savunmasız olarak nitelediği ya da yeraltı tünelleri olduğu şüphelenilen belirsiz bölümler boyunca duvar oluşturmayı içerdiğini söylerken, duvarın tamamlanmasının 2020 ortasına kadar süreceği tahminini yaptı.

Sina Yardımadası’nın kuzeyinde Gazze’ye çıkan tünelleri Eylül 2015’te yıkmaya başlayan Mısır ordusu, geçen yıl aralık ayında yaptığı açıklamada 2019’da sınır muhafızlarının Gazze sınırında 12 tüneli yok ettiğini duyurmuştu.

İsrail’in yıllardır uyguladığı sert abluka nedeniyle tünellere bel bağlayan Gazze Şeridi’ne açılan ve bölgenin “can damarı” olarak nitelendirilen bu yeraltı güzergahlarının yok edilmesi nedeniyle Filistinlilerin temel ihtiyaçlarını karşılaşmakta zorlandığı belirtiliyor.
 
Mısır ordusuysa kendi topraklarına açılan bu tünellerin “terörle mücadele” kapsamında yıkıldığını savunuyor.

Rast haber
gazze
tünel
sisi

Yorumunu Gönder

Yorumlar