Filistinli Esirler Eylem Yaptı

Eshel Hapishanesi'nde hukuksuz olarak tutulan Filistinli esirler, kötü yaşam şartları ve koronavirüs salgını kapsamında gerekli tedbirlerin alınmaması nedeniyle kendilerine verilen yemeği iade ederek hapishane idaresini protesto etti. Ayrıca şartların iyileşmesini talep eden esirler, bulundukları bölümlerin kapılarını kapattı.


23.09.2020 16:23:08   Ortadoğu


Filistinli Esirler Basın Ofisi tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, İsrail hapishanesinde tutulan Filistinli esirlerin hayatının koronavirüs sebebiyle risk altında olduğunu, İsrail rejimine bağlı hapishane idaresinin salgını önlemek için gerekli önlemleri almayarak ihmalkâr davrandığı ve tutukluluk sürecinin uluslararası kanunlara aykırı şekilde işlediği belirtildi. 

Esirler Ofisi yaptığı açıklamada, Filistinli esirlerin, hapishane idaresi ile yürütülen diyalogların başarısızlıkla sonuçlanması sebebiyle gerginliği tırmandırmakta kararlı olduğuna vurgu yaptı. Filistinli esirlerin protesto eylemini gerçekleştirmesinin en meşru hakları olduğuna dikkat çeken Esirler Ofisi, doğabilecek her türlü olumsuz sonuçtan İsrail tarafının sorumlu olacağının altını çizdi. 

Diğer yandan Filistinli Esirler Basın Ofisi, Uluslararası Kızılhaç Komitesi başta olmak üzere uluslararası kurumların yetkililerine, hapishane idaresine, korona salgını nedeniyle aldığı ve yolsuzluğa dönüşen sert tedbirleri durdurması için baskı yapma talebini yineledi.    İsrail "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı olarak 6 aya kadar alıkoyabiliyor. 

Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor. Hâlihazırda işgalci İsrail hapishanelerindeki Filistinli esir sayısı 5 bine ulaşırken, bunlardan 10'u kanser olmak üzere 700'ünün hasta olduğu ifade ediliyor. 

Filistin Enformasyon Merkezi
Filistinli Esirler Basın Ofisi
esir
koronavirüs

Yorumunu Gönder

Yorumlar