Kral Neden Hortladı? Petrol Fiyatları Neden Düştü?

İsmail Bendiderya 10.03.2020 00:59:40
4 Mart gecesi Arap sanal medyasına düşen yazılar, Suud Kralı Selman bin Abdulaziz'in öldüğünü duyuruyordu.
Ama Suudi rejiminden bu konuda ne tekzip ne onay haberi çıkmadı.
Bu durum 2 gün sürdü.
İkinci gün, yine Arap sanal medyasındaki haberlerde dikkat çekici bir hareketlenme başladı. Bu haberlere göre Suudi Arabistan’da o gece yarısı sarayın özel istihbarat birimleri olan bir ekip harekete geçti ve geniş çaplı ama çok üst düzey tutuklamalar başladı.
Tutuklananlar, Suudi hanedanın kraldan sonra en ileri gelen isim ve üyeleriydi ve kendilerini tutuklatan Muhammed Bin Selman’dan çok daha önemli ve güçlü isimlerdi.
Ama kiminin kardeşi ve kiminin yeğeni olan bu “gazeteci Kaşıkçı ve daha nice muhalifinin katili olan testereci prens Muhammed” , onların en beklemediği şeyi, yani sessiz darbeyi planladı ve uyguladı, kendisine yardımdan başka eylemleri olmayan kardeşlerini, amcalarını ve en üst düzey güvenlik görevlilerini tutuklattı.
Zira Suudi ailesi arasında yapılan zımni anlaşmaya rağmen babası onu veliaht ilan etmiş ve kendisinden sonra kardeşinin veya o kardeşinin oğlunun tahta oturması gerekirken, kendi oğlunu tahta yerleştirivermiş olması hasebiyle; kral Selman’ın öldüğü o gece, sözkonusu zevatın kendisini devireceğini ve anlaşma gereği hakları olan tahtı ondan alacaklarını biliyordu.
İşte bu nedenle aniden ailesine saldırdı…
Kralın ölümünün sabahında, yani ertesi gün sabahleyin görgü tanıklarına dayanılarak, yüzü maskeli ve siyah giyimli kraliyet mahkemesi muhafızlarının ( ki bunların İngiltere ve İsrail’e yakın kişilerce yönetildiği Arap medyasında yer aldı) tutuklamayı gerçekleştirdikleri aktarıldı ve bu haberler bizzat tutuklanan üst düzey Suud üyelerinin sanal medya hesaplarında uçmaya başladı.
Bizim medya ise her nedense bunu bildiği halde sus pustu…
(Bunun önemli bir nedeni, bazı medyaya Suud’dan gelen arpa olsa gerek..)
........... &&&  ..........

Bu haberi Arap sanalında ve İran medyasında gördüğümde asıl şaşırdığım şey, Suudi medyasının gizlediği bu haberin, İngiliz Wall Street Journal gazetesinde yayınlanmasıydı!..
 Şaka-maka, genç prens efendi, babasından sonra hanedanın en güçlü ismi ve adayı olan amcasıyla onun oğullarını ve kendi kardeşlerini tutuklatmıştı!
 Tutuklama sebebinin ‘vatana ihanet’ olduğu savunulan haberde, Kral Selman’ın oğlu Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın bu tutuklamalar ile gücünü daha da pekiştirdiğinin altı çiziliyordu.
Yani İngilizler durumdan pek memnundu..
Tabi ki öyle olacaktı…
Orası İngilizlerin borusunun öttüğü, yani tam da bundan dolayı terör ve işgal devleti Siyonist İsrail’in rahatça dansettiği bir sahne değil miydi?
........... &&&  ..........

Haberde söz konusu tutuklamaların Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın emriyle gerçekleştirildiği kaydedildi.
 Suud Kralı Selman bin Abdulaziz'in ölüm haberlerinin gelmesinin ardından Suud sarayında aleni darbe girişimi ve şiddetli çatışmalar yaşandı.
Sabahın erken saatlerinde saraya RPG roketatarlarıyla saldılar oldu…
Veliaht Prens Selman, kendisine direnmeye çalışan rakiplerini bir bir tutukladı. Suudi kralının ve tabi ki veliahdi Muhammed’in anne tarafından pek yakın akrabası olan Bahreyn kralı, devlet televizyonunda canlı yayında, taziye mesajı yayınladı.
Ama kralın ölüm haberi ülkede bütün dengeleri alt üst etmekle kalmayıp uluslararası ekonomik dengeleri de bozmaya başlayınca ve testereci prensin durumu zayıflamaya doğru gidince, hemen yalan haberler tv lere pompalanmaya başladı..
 Ertesi gün, Kral Selman, Ukrayna ve Uruguay'a atanan büyükelçilerin yemin töreninde görüntülendi.
 Oysa bu görüntüler, aylar öncesine aitti ve üstelik o rolü kralın kendisi değil, dublörü oynuyordu.
 Zira kendisi o günlerde ayağa kalkamayacak kadar ağır hastaydı ve görüşe kapalıydı.
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz'in kardeşi Ahmed bin Abdulaziz (Prens Ahmed) ile ev hapsinde tutulan eski veliaht prens Muhammed bin Nayef’in 2017 yılına kadar tahtın ilk sıradaki varisi olduğuna da bizzat saray tarafından açıklanmıştı…
Veliaht Prens Selman daha önce de benzer uygulamalar gerçekleştirmişti. Veliaht Prens'in talimatı ile 2017’de yüzlerce Kraliyet üyesi ve varlıklı iş insanını Riyad’daki Ritz-Carlton Oteli’ne hapsedilmişti.
........... &&&  ..........

 Ölen kralın eski görüntülerinin alelacele tv ye verilme nedenlerinden biri de, her nedense aynı güne denk gelen petrol fiatları olsa gerek..
 Zira Coronavirüs nedeniyle ani düşüş yaşayan (ve tamamen sadece ABD ve Avrupa’nın lehine olan) petrol fiatlarını dengelemek için Rusya’nın ham petrol sürümünü aşağıya çekme önerisi dün Suudi tarafından reddedildi ve genç Suudi prensi ABD’nin istediğini yaparak ham petrol sürümünü azaltacağı yerde 2 katına çıkardı!
 Yani Rusya, İran, Irak , Küveyt, Katar ve Türkmenistan’ı bir günde milyarlarca dolarlık zarara soktu!
 Şimdi olayı anladınız mı?
 ABD’nin vahşi ve bencil politikasının ürünü olan bu durum ne kadar sürer sizce?
 Yukarıda adını saydığım ülkeler ve bu ülkelerden petrol alan diğer dev şirketler Suud’a bunu ödetmezler mi?
 Ödetirler.
 Bu arada;
 “İyi ya, bizde de petrol fiatları düşer” diye hemen sevinmeyelim.
Bu durum geçici, bedeli ise pahalı olabilir.
 Mesela Suriye konusunda Ruslarla ve Suriye’yle İdlib konusunda yaptığımız mutabakatın her an ABD-İsrail kumpaslarıyla tehlikeye düşme riski var..
 Bu konuda “Türkiye’ye tuzak kuruluyor” diyen ileri görüşlü insanlarımızın uyarılarını fazlasıyla dikkate almak gerektiğinde şüpheniz olmasın.
 Çünkü sorun ve oyun bizi de, İdlib’i de aşan ve dev petrol şirketlerinin çıkarlarını ilgilendiren bir durumdur.
 Benden söylemesi…
Sağlıcakla kalın

Yazarın Diğer Yazıları