Soykırımın Destekçisi ABD'den UCM'ye Tehdit

ABD’li senatörler, UCM Başsavcısını İsrailli yetkililere karşı tutuklama kararı çıkarmaması için tehdit etti.


7.05.2024 16:43:28   Dünya


Amerikalı senatörler, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) başsavcısını, İsrail'in Gazze Şeridi'nde devam eden soykırım savaşı nedeniyle BM mahkemesinin İsrailli yetkililere karşı tutuklama emri çıkarması ihtimaline karşı tehdit etti.

Milligazete'nin yer verdiği habere göre; tehdit, senatörlerin Pazartesi günü İngiliz avukat Karim Khan'a yazdığı sert tonlu bir mektupta yapıldı. Aralarında Tom Cotton, Mitch McConnell, Rick Scott, Tim Scott, Ted Cruz ve Marco Rubio'nun da bulunduğu senatörler, "İsrail'i hedef alırsanız biz de sizi hedef alırız" şeklinde tehdit ettiler.

Lahey'de bulunan UCM, şu anda İsrail ordusunun işlediği bildirilen savaş suçlarına ilişkin soruşturmalar yürütüyor. Mahkemenin, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 35 bin Filistinlinin katline yol açan Ekim ayındaki savaş nedeniyle üst düzey İsrailli yetkililere karşı tutuklama emri çıkarabileceğine dair spekülasyonlar oldukça yaygın.

Olasılıkla karşı karşıya olan İsrailli yetkililer arasında Başbakan Benjamin Netanyahu, Askeri İşler Bakanı Yoav Gallant ve İsrail ordusunun Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi yer alıyor.

Ancak senatörler, tutuklama emirlerini yerine getirerek UCM'nin ABD'nin desteğini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Ocak ayında, Birleşmiş Milletler'in yasal kolu olan Uluslararası Adalet Divanı (UAD), "Gazze'de bir soykırım riski bulunduğuna ve o zamandan bu yana sivillere yönelik ciddi zararın devam ettiğine" hükmetti. Mahkeme, Tel Aviv'e kıyı şeridinde soykırımı önlemek için her türlü önlemi alması talimatını verdi, ancak ateşkes emrini vermekten vazgeçti.



 
Soykırım
ABD
UCM

Yorumunu Gönder

Yorumlar